Epigrafi Nedir? Kitabe bilimi

Epigrafi Nedir? Kitabe bilimi

Temel Tanım ve Kapsam

Yazıt bilimi (Epigrafi), anıtsal yapılar üzerindeki metinleri ve hakkedilmiş yazıları inceleyen, özellikle Helen veya Roma dillerinde yazılmış metinlerle (paralar hariç) ilgilenen bilimsel disiplindir. Kitabe sözcüğünün karşılığı; bir şahsın veya hadisenin hatırasını yaşatmak maksadıyla bir nesne üzerine oyulmuş metindir.

Coğrafi ve Zamansal Sınırlar

Bu disiplinin mekânsal sınırları, kadim Yunanlıların varlık gösterdikleri tüm coğrafyayı, süreç olarak ise yazının Şark’tan alınmasından Doğu Roma İmparatorluğu’nun sonuna değin geçen zamanı kapsar. Bu sebeple, antik Helen medeniyetine ev sahipliği yapmış olan Küçük Asya, bu bilim dalı için ehemmiyet arz eden bir araştırma sahasıdır.

Bilimsel İş Birliği

Bu alan; dil bilimi ve eski yazı bilimi ile müşterek çalışır. Tarihi yapılar üzerindeki metinler, ait oldukları devir hakkında kıymetli malumat sunar. Misal olarak; Asur ve Urartu hükümdarlarının saltanatları esnasında elde ettikleri başarıları ve gerçekleştirdikleri icraatları kronolojik biçimde kayda geçirdikleri metinler verilebilir.

Tarihi Önemi

Göktürkler devrinde meydana getirilen Orhun Abideleri’nde devletin idari ve toplumsal düzeni hakkında mühim bilgiler mevcuttur. Geçmişin aydınlatılması hususunda bu metinlerin anlaşılması ve okunmasında yazıt biliminden istifade edilir.

Araştırma Metodolojisi

Bu disiplin, dayanıklı materyaller üzerindeki metinleri incelerken, eski yazı bilimi geçici malzemeler üzerindeki yazıları tetkik eder. Bu yönüyle iki bilim dalı birbirinden ayrılır.

Tarihsel Gelişim

Antik dönemde Herodotos, Thebai’de istinsah ettiği bazı adak metinlerinden hareketle, yazının Fenike menşei ve İonia’nın katkıları üzerine değerlendirmelerde bulunmuştur. Thukydides de sıklıkla kitabelerden faydalanmıştır.

Modern Dönem Çalışmaları

  1. yüzyılda başlayan çağdaş metodoloji ile araştırma ve değerlendirme süreci, “Corpus Inscriptionum Graecarum” isimli çalışma ile sistematik bir nitelik kazanmıştır.

Türkiye’deki Durum

Ülkemizde, klasik lisanlar ve kültürler üzerine kıymetli araştırmalar yapılmış ve mühim eserler dilimize kazandırılmıştır. Lakin, antik çağ tarihi, klasik dil bilimi ve arkeoloji ile sıkı münasebeti olan yazıt bilimi sahasındaki çalışmalar henüz yeterli seviyeye ulaşmamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir